Om mig

Mitt foto
Under de närmaste åtta månaderna kommer jag att bo i Örebro och arbeta dels som Head Coach för EcoÖrebro i Basketligan, dels fortsätta arbeta med verksamhetsutveckling och ledarutveckling. När jag vill ha kul går jag på bio, lyssnar på bra musik, går på café, spelar golf, shoppar loss, reser till någon trevlig storstad (helst Prag eller New York), reser till solen, läser en intressant bok mm. Mina favoritställen är Nyhavn och Ströget i Köpenhamn, Espresso house på Davidshalls torg i Malmö, Greenwich Village i New York, Karlsbron i Prag, Stockholms innerstad, Gran Canaria, Bokskogens Golfklubb, Ljunghusens Golfklubb, Central Park i NY, Bosön och Norska fjällen. Min senast lästa bok är "Ledarskapets fem utmaningar" av Stefan Söderfjell.

lördag 30 maj 2009

Grattis!

Dagens stora utmaning, Stockholm Marathon, blev en total arrangörssuccé i det vackra vädret. Bland deltagarna märktes bland många andra min före detta adept i basket, Camilla Holgersson från Arvika.

Grattis, Camilla, till en stark prestation.

Camilla satsar både på basket, nyckelspelare Arvikas framgångsrika lag i Söderettan, och långdistanslöpning med hjälp av förre förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson. Kombinationen av sporter är dock inte så bra, i alla fall inte om man vill utvecklas maximalt i båda två.

Basket är en sport som kräver mycket anaerob kapacitet, många ansträngningar på nära maxnivå under kort tid. Knappa 200 st på i genomsnitt 1,5-2 sekunder enligt en ny undersökning gjord på basketspelare på elitnivå.

Långdistanslöpning innehåller, om man räknar bort eventuella spurter, endast krav på aerob förmåga.

Därför motverkar de varandra när det gäller träningsupplägg.

Kommande säsong möter vi, Malbas damer, Camillas lag i Söderettan och det gör mig ingenting om hennes fokus fortfarande ligger på långdistansträning.

Mitt syfte med detta blogginlägg är inte att ge förslag på träningsupplägg för Camilla Holgersson. Jag tror det viktigaste för henne är att hitta nya utmaningar i idrottslivet.

Däremot vill jag skapa lite debatt kring vikten av att utgå från de arbetskrav som finns inom respektive idrott. Först måste man vara medveten om denna arbetskravprofil. Därefter skapar man en kapacitetsprofil för sina adepter. Dessa två profiler bör alltid ligga till grund för träningsplaneringen.


Medier skriver: AB DN SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar