Om mig

Mitt foto
Under de närmaste åtta månaderna kommer jag att bo i Örebro och arbeta dels som Head Coach för EcoÖrebro i Basketligan, dels fortsätta arbeta med verksamhetsutveckling och ledarutveckling. När jag vill ha kul går jag på bio, lyssnar på bra musik, går på café, spelar golf, shoppar loss, reser till någon trevlig storstad (helst Prag eller New York), reser till solen, läser en intressant bok mm. Mina favoritställen är Nyhavn och Ströget i Köpenhamn, Espresso house på Davidshalls torg i Malmö, Greenwich Village i New York, Karlsbron i Prag, Stockholms innerstad, Gran Canaria, Bokskogens Golfklubb, Ljunghusens Golfklubb, Central Park i NY, Bosön och Norska fjällen. Min senast lästa bok är "Ledarskapets fem utmaningar" av Stefan Söderfjell.

torsdag 13 maj 2010

Se upp för Finland

Den avgörande matchen (om att gå vidare till mellanrundan) i gruppspelet i Ishockey-VM mellan USA och Finland blev en fantastisk match. Frågan är om det inte är VM´s bästa match hittills mellan två lag som bägge två såg ut som potentiella världsmästare.

Efter Finlands seger med 3-2 får dock amerikanarna fokusera på att hänga kvar i A-gruppen. Helt otroligt egentligen med tanke på att amerikansk hockey av många anses vara näst bäst i världen efter suveräna Kanada.

Finland vill jag höja ett varningens finger för efter den starka insatsen mot USA. Det är inte ovanligt att lag kommer ur liknande situationer med kniven mot strupen med en stark laganda och ett helt annat självförtroende.



Medier skriver: AB Exp DN SvD

1 kommentar:

  1. Sluta och gnälla om finska psyket.
    Problemet med Finland är inte psyket utan speltaktiken.
    Finland har varit 9 gånger (sedan 1992) i VM final, men bara vunnit en gång, 1995. Finlands taktik går ut på att spela 1-1 i försvarzonen (man mot man), hård forchecking och mycket slit och rivande i ett högt tempo. Typiskt finskt mentalitet, full gas. Sveriges taktik med tålamod,styrspel och puck kontroll saknas totalt för finska landslaget. Med denna finska taktik har man nått en viss nivå, en hög av silver och bronsmedaljer. Jag tror också att med en svensk spelstil skulle Finland aldrig uppnått dessa framgångar, kvaliten på spelarna räcker inte till. Sverige, Ryssland, Tjeckien, Slovakien och Nord Amerika har bättre spelare,bättre tränare osv. I dom avgörande matcherna är Finland oftast slutkörda, spelstilen är för krävande. I en turneringen med 8-10 matcher på två veckor räcker fysiken inte till. Lag med bättre spelare kan köra med 50% fart och ändå komma långt i turneringen. Finland måste ge allt 100% och bränslet är slut inför de viktigaste matcherna.
    Titta bara på Finland- USA matchen, sällan ser man matcher med lika mycket underhållsvärde och tempot var enormt högt trots att man spelade i en stor rink. Men senare i turneringen kommer Finland att få lida av denna typ av matcher.
    För Finland finns bara "flat out" och var tionde år vinner Finland VM-guld.
    Finska stenhårda psyke är känd i hela världen, fråga ryska krigsveteraner eller sport där psyket har en viktig roll. Vem vågar mest, Formula 1, rally, backhoppning osv.
    All ära till skickligare spelare men vi kommer igen var tionde år. Vi sliter och river tills dess. I detta avseende har vi tålamod, men gnäller aldrig utan "flat out" från start. Det får bära eller brista.

    SvaraRadera