Om mig

Mitt foto
Under de närmaste åtta månaderna kommer jag att bo i Örebro och arbeta dels som Head Coach för EcoÖrebro i Basketligan, dels fortsätta arbeta med verksamhetsutveckling och ledarutveckling. När jag vill ha kul går jag på bio, lyssnar på bra musik, går på café, spelar golf, shoppar loss, reser till någon trevlig storstad (helst Prag eller New York), reser till solen, läser en intressant bok mm. Mina favoritställen är Nyhavn och Ströget i Köpenhamn, Espresso house på Davidshalls torg i Malmö, Greenwich Village i New York, Karlsbron i Prag, Stockholms innerstad, Gran Canaria, Bokskogens Golfklubb, Ljunghusens Golfklubb, Central Park i NY, Bosön och Norska fjällen. Min senast lästa bok är "Ledarskapets fem utmaningar" av Stefan Söderfjell.

torsdag 20 januari 2011

Idéer kring talangbegreppet

Hammarby Fotboll väljer att värva 9-åriga talanger för att försäkra sig att ingen annan hinner före. Men detta är definitivt inget ovanligt inom dagens idrott. Det har faktiskt blivit vardagsmat och i England värvas det nästan på spermiestadiet.

Det finns mig veterligen inget stöd i den vetenskapliga forskningen för Hammarbys modell.
Däremot finns mycket som tyder på att andra lösningar skulle vara mycket mer framgångsrika.

Jag tror att nyckeln är att skilja på talangutveckling och elitidrott.

De första åren bör träningen vara enbart lustfylld och fokuserad på utveckling av grundfysik och allmän spelutveckling. Här borde idrottsföreningarna samarbeta på bred front för att säkerställa en positiv första kontakt med idrott som något positivt och lekfullt.

Därefter (någon gång runt 10-13 års ålder) kan föreningarna successivt erbjuda mer och mer specialiserad träning och utveckling av fysiska, mentala, tekniska, taktiska och inte minst sociala egenskaper.

Först vid 17 års ålder (källa: Svenska Olympiska Kommitténs rekommendationer) kan man på allvar bedömma vem som är talang eller inte och därför bör inte elitföreningarna komma in i bilden förrän runt gymnasieåldern.

Några tankar:

Talang är att ha vara passionerad

Talang på internationell nivå kräver både anlag och passion

De bästa tränarna inom fysisk, teknisk och mental utveckling bör arbeta med ungdomsidrott upp till ca 17 års ålder.

Bestäm aldrig vem som är talang före 17 års ålder, men erbjud muskelbiopsi i 6-7 års ålder för att få reda på vilka sporter man har störst chans att bli duktig i (muskelfibersammansättningen ger en mycket bra bild).

Elitföreningarna bör enbart ägna sig åt elitträning i högre åldrar. De saknar kunskap om utvecklingen i yngre åldrar.

Dela upp utbildningen av tränare i barnidrottsledare och ha kul-tränare, talangutvecklare och elittränare. Syftet bör styra hur idrottsträning/-matchning skall se ut.

Följande utvecklingsmodell kan vara intressant att testa på allvar:

1 Inlärningsstadiet (teknik, fysik)
Här är det viktigt att på ett kravlöst sätt presentera idrott som något spännande och kul.
Tänk om alla människor fick en positiv bild av idrott och valde endera att motionera och ha kul eller att satsa elitmässigt.

2 Uppbyggnadsstadiet (teknik, fysik, spelförståelse, socialt, mentalt)
Under den här perioden bör fokus ligga på utveckling och inte resultat. Däremot att fokusera på att alltid försöka vinna är en viktig del i uppbyggnadsskedet. Alla som vill vara med skall få chansen eftersom det är mycket svårt på det här stadiet att bedömma vilka som har talang eller inte.

3 Prestationsförberedande stadiet

Det här stadiet är endast till för de som vill prestera inom sin idrott. Fokus ligger på att lära sig hur man i ett senare stadium skall prestera på toppnivå.

4 Prestationsstadiet
All fokus ligger på resultatleverans.


Medier skriver: AB1 AB2 AB3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar